събота, 2 март 2013 г.

Малко "Гимнастика за бременни"

Честита Баба Марта, мили читатели!
От днес започва женския месец в годината. Какво по-хубаво от една публикация посветена на жените?!
Днес имах възможността да присъствам на пресконференцията и предпремиерата на новото варненско театрално отроче "Гимнастика за бременни". Пресконференцията представляваше за мен малко по-различен ъгъл на нещата, свързани с театъра. Минутите, прекарани с журналистите и екипа на постановката, бяха голямо удоволствие за мен.


Преди да споделя своите впечатленията покрай новата варненска постановка, искам да ви представя накратко и екипа. Тандемът Калин Ангелов и Здрава Каменова стоят в основата на всичко. "Гимнастика за бременни" е рожба, създадена от Здрава и която, поставена от Калин, започва сценичния си живот в учебния театър на НАТФИЗ и в театралния колеж "Любен Гройс", а от тази година пиесата се поставя за първи път на професионална сцена в ДТ "Стоян Бъчваров". В екипа участват също Никола Налбантов, който е автор на сценографията, костюмите и видео изображението и композитора Мартин Каров. Не мога да не спомена и Симеон Лютаков, на когото дължим сътворяването на плаката и фотографиите към постановката. Актьорите в пиесата са Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Милена Кънева, Владислав Виолинов, Пламен Димитров и Теодор Папазов.


Бих казала, че "гимнастиката за бременни" със своите 90 минути мина сякаш на един дъх. Толкова разтоварваща, приятна и забавна е тази "гимнастика", че чак не усещаш кога е свършила. Точно затова я препоръчвам на всички бременни и не толкова бременни жени.


"Гимнастика за бременни" е забавна история, която те кара да се замислиш над важните проблеми, свързани с любовта и самотата, а темата за смисъла на майчинството е поднесена по едни красив и нежен начин, който наистина би ви харесал. Както хората казват, светът е наистина малък и е така. Четири, пощурели от хормони, жени с едно и също име - Мария, пресичат своите пътища и се срещат. Но колкото и да са близки по име, толкова и са различни по характер. Милена Кънева играе перфектната, доволна от себе си и живота си, Мария, която постоянно иска всичко от живота. Даниела Викторова е Мария №2 - интелектуалката от БАН, която няма мъж до себе си, освен собствения си баща. Веселина Михалкова е Мария №3 - актрисата с непостоянен характер, която не е готова да бъде майка, а Биляна Стоева е Мария №4 - вечно замислената самотница.


Интересен е и самия жанр на постановката, в който се преплитат елементи на мюзикъл. Под звуците на музиката може да видите мъжката част от актьорския състав по един атрактивен начин, изпълнен с пластика и провокация.....Но не искам повече да издавам неща относно "Гимнастика за бременни", защото бих убила интереса у вас. По-добре бих ви посъветвала да си купите билет за премиерите на 4-ти и 8-ми март и да се насладите на минутите прекарани в театъра.


Личното ми мнение относно постановката (макар и леко кратно) е, че за пореден път не не се почувствах разочарована нито от варненските актьори, нито от поставеното произведение на сцена. Вярно е обаче, че в началото мнението ми бе погрешно за актьора Теодор Папазов. В края на постановката той опроверга моето мнение. Актьорският състав се справи чудесно. Четирите бъдещи майки бяха толкова красиви, нежни, живи и нетърпеливи. Те описваха образа на жената - такава каквато е.

Снимки: Симеон Лютаков

- Ви -

Няма коментари:

Публикуване на коментар