четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Рататуи


Обожавам кулинарията. Затова и първата публикация, след представянето на блога, ще е кулинарна :)
Всички сте чували за анимацията Рататуи, но знаете ли, че точно заглавието на филма е име на френско ястие? .. Вкусно, леко и зеленчуково. Подходящо както за вегетарианци, така и за любителите на месо, които могат да го използват като гарнитура.

Необходими продукти:
2 малки патладжана
2 тиквички
4 – 5 домата
2 глави червен лук
2 пиперки
250 мл доматено пюре
Щипка сол, бял пипер (аз лично изпозлвах черен пипер), розмарин и мащерка

Начин на приготвяне:
Измийте зеленчуците и ги нарежете на тънки шайби. Колкото по-тънки – толкова по-добре. Ако имате V-образно ренде, то ще ви е от изключителна помощ. Накиснете резените патладжан в подсолена вода за около 20 – 30 минути, след което ги изплакнете добре.

Намерете си кръгла тава. Покрийте дъното й с доматено пюре, добавете и малко растителна мазнина (по желание можете да сложите и няколко скилидки нарязан чесън). Време е да започне голямото редене. Стартирайте от най-външната част. Шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. И пак.. шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. Така увийте хубава спирала и завършете в центъра на тавата.

Отгоре поръсете със сол, бял пипер, розмарин и мащерка. Никакви чубрици или червен пипер! Готвим френски специалитет. Покрийте тавата с фолио и печете на силна фурна час и половина.

Voila! Bon Appetit!

Рецептата е взета от тук


- Ви -

Няма коментари:

Публикуване на коментар