неделя, 4 ноември 2012 г.

Евксиноград - гостоприемният град по крайбрежието на Черно море

Днешния пост ще е свързан с двореца Евксиноград. Вчера бях на малка обиколка из комплекса. Точно тази обиколна ми дойде като идея за нов пост, но за да не ви натоварвам с много информация ще ви разкажа накратко за комплекса.

Комплексът е разположен на 3-километрова крайбрежна ивица в близост до курорта "Св. Константин и Елена" и е бил лятна резиденция на монарсите, управлявали България след освобождението. Първоначално дворецът е наречен Сандрово (по умалителното италианско име на княза - Сандро), но по-късно му е дадено Евксиноград от гръцкото наименование на Черно море.


Част от комплекса е дворцовият парк, които поразява с площта си - около 800 дка. Североизточно от двореца се намират оранжериите с над 310 вида растения - висока и ниска палмова оранжерия, холандска, френска и английска. Около двореца се намира френската градина, а източно и западно от нея се намира англиската. На територията на парка има големи на площ лозови насаждения, от който се произвеждат 4 сорта грозде - врачански и червен мискет, мускат отонел, френско шардоне и немски траминер и ризлинг. В днешно време се произвеждат с отлично качество вина, гроздова ракия и гроздова ракия резерва, Евксиняк (коняк) - 10 и 20-годишен.

На територията на парка е открита крепост от времето на Второто българско царство. Открити са също множество антични и средновековни монети, както и некропол от късното антични римско селище - Кокодива (4-5 век).

Дворцовата сграда е на 3 етажа. На първият са приемната зала, която е и най-големато помещение в сградата, музикалната зала, трапезарията, спалнята на принц Кирил и стаята на иконома. На вторият етаж са спалните на царското семейство, а на третия - на персонала.

С влизането си в сградата пред очите ти се появява голям и тежък френски полилей, дар от династията на Бурбоните,а същото така и 2 големи китайски лампи, поразяващи със своето изящество. За съжаление снимането вътре е забранено, затова ще ви покажа няколко снимки от интернет, свързани с интериора.

Интересен факт е, че кухнята се намира в отделна посройка до двореца, за да не нахлува миризма от приготвянето на храна. Друго интересно нещо е, че тапетите са направени от много красив, златист, копринен плат. Също така бравите на вратите на тоалетните са украсени с герба на цар Фердинант I.


Ето и моята разходка, разказана чрез снимки:


















- Ви -

Няма коментари:

Публикуване на коментар